Kura šokolāde labāka – Austrumeiropas vai Rietumeiropas tirgum ražotā?
0

Kura šokolāde labāka – Austrumeiropas vai Rietumeiropas tirgum ražotā?

Nereti dzirdu, lasu par atšķirībām precēs, kas ražotas Rietumeiropas un Austrumeiropas tirgiem. Rietumiem domātās preces esot kvalitatīvākas – pārtika gardāka, mazgāšanas līdzekļi labāk pilda savu tiešo uzdevumu. Pāris reizes aizceļojot uz Austriju, Vāciju, arī manā iepirkumu groziņā iegula neskaitāmi šampūni, mazgāšanas līdzekļi, saldumi. Tā teikt, ja jau labāki, tad jāņem ciet!
Līdzšinējā pieredze liecina, ka, atšķirībā no Rīgas sadzīves preču veikalos nopērkamajiem „Šauma”, „Loreal” u.c. tik populāru zīmolu ražotajiem šampūniem, Vācijā pirktie ir efektīvāki. Variet smīkņāt, bet, pretnostatot ārvalstīs un Latvijā nopirktu šampūnu, pēc izmēģināšanas „uz savas ādas” noteikti manīsiet starpību.

Rietumeiropas tirgum ražoto produktu kvalitāti pastāvīgi uzsver arī veikali „Sky”, norādot, ka saturam ir nozīme, rietumiem ražotās preces īpaši marķējot.
Daudzi slavējuši arī Rietumeiropā nopirkto kafiju, sakot, ka tā nu ir manta, taču man kā kafijas nelietotājai radās doma – pārbaudīsim, kā garšo izsmalcinātajiem rietumeiropiešiem un mums, parastajiem ļaudīm, ražotie saldumi?
Tādēļ ķersimies pie izmēģinājuma, lai noskaidrotu, cik liela nozīme ir tam, no kurienes nāk produkts, un vai saturā patiesi ir atšķirības?
Divas „Milka” šokolādes ar „Daim” gabaliņiem. Viena pirkta veikalā Rimi, otra – Sky. Cenas atšķirība – aptuveni 60 centi, par labu Rimi pirktajai šokolādei, kura ražota Austrumeiropas tirgum.

Milka1

Abu šokolāžu ražotāji sola, ka kakao saturs ir ne mazāks par 30%, savukārt Daim karameles gabaliņi veido 20% no šokolādes satura.
Atšķirība: kamēr Polijā ražotās šokolādes 100g uzturvērtība ir 525kcal, Rietumeiropas Milka ir nedaudz „vērtīgāka”, t.i., 530kcal.
Meklējam atšķirības tālāk (jāteic, ka uz Polijā ražotās šokolādes uzlīmētā lillā uzlīme ar baltiem burtiem, kur pamīšus visās Baltijas valstu valodās norādīts sastāvs un cita obligātā informācija, dažbrīd rada galvas reiboni, jo nav iespējams izsekot līdzi, līdz kuram teikumam esi ticis) – Austrumeiropas tirgum ražotās šokolādes 100g atradīsiet 0,25g sāls, kamēr Rietumeiropas – 0,60g. Tik būtiska atšķirība? Vairāk nekā divas reizes? Pirmajā momentā tam nenoticu, tādēļ lupinu nost uzlīmi ar tulkoto tekstu, kur tiešām norādīts, ka Polijas ražojumā ir 0,25g sāls.

Milka2

Milka3

Milka4
Tomēr, cik gan ilgi var pētīt saturu uz papīra, jāķeras pie testēšanas. Atverot abu šokolādīšu iepakojumu, pirmais, ko pamanīju – Polijas šokolāde ir gaišāka, kamēr Rietumeiropas tirgum ražotā – tumšāka un ar izteiksmīgāku uzrakstu uz katra no gabaliņiem. Garšas atšķirības? Iespējams, manas garšas kārpiņas tobrīd bija iesnaudušās vai arī zaudējušas modrību, taču garšas starpību nemanīju ne es, ne mana ģimene.

Milka5
Un brīžiem jau sāka jukt, kura ir Rietumeiropas, kura – Austrumeiropas šokolāde. Tādēļ, kā rādās, vismaz „Milka” šokolādes gadījumā tā ir vien katra paša izvēle – maksāt dārgāk “Sky” veikalā par dubultu sāls devu vai izvēlēties Austrumeiropas tirgum ražoto šokolādi. Abos gados iesaku to vienu eiro un pārdesmit centus labāk veltīt kam veselīgākam vai arī, kas būtu daudz svētīgāk, ziedot labdarībai, jo no tā, ka nebūsi ticis pie vienas draņķīgas šokolādes, kur šokolāde vārīšanas procesā stāvējusi vien blakus katlam, izsalkušāks vai nabagāks nepaliksi, taču veselāks gan, bet kāds – laimīgāks.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


*

Jūs varat izmantot šādas HTML birkas un atribūtus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>